Isabelle Scheltjens

Het werk van Isabelle Scheltjens is uniek en betoverend: duizenden stukjes glas smelten optisch samen tot één geheel. Bekijk je de portretten van dichtbij, dan zie je als toeschouwer een abstracte voorstelling: een intrigerend spel van kleuren. Op afstand vloeien de vlakken in elkaar over om zo een portret te vormen. Een magisch effect! Ze geeft hiermee een eigen invulling aan het pointillisme, een schildertechniek die bij veel mensen bekend en geliefd is.

Kunst van Isabelle Scheltjens

De unieke glass fusion techniek van Isabelle Scheltjens

Het heeft jaren van veel oefenen en duizenden stukjes glas gekost om te komen waar ze nu staat. Bij haar eigen unieke techniek worden twee of drie lagen handgesneden stukjes glas, allemaal in verschillende kleuren en vormen, aaneen gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 800 graden Celsius. Hierbij ontstaat een effect waarbij de kleurrijke stukjes glas lijken op de verfstippen van pointillisme. Van dichtbij lijken deze glasmozaïeken abstract, maar op afstand vormen ze een expressief portret.

Twintigduizend stukjes glas in één portret

De portretten van Isabelle veranderen afhankelijk van de positie van de kijker. Zo beelden ze de dualiteit tussen oppervlakkige schijn en de confronterende werkelijkheid uit. De vergankelijkheid van de schoonheid wordt daarbij verbeeldt door de breekbaarheid van het glas. Het materiaal leent zich niet alleen om de vergankelijkheid uit de drukken, maar ook om gestalte te geven aan de dubbelzinnige relatie tussen afstand en nabijheid. De tegenstrijdige eigenschappen van glas – sterk versus fragiel, transparant versus opaak, licht versus zwaar, geven hier uitdrukking aan.

 

Isabelle gaat bij het maken van haar portretten uiterst precies te werk. Pas nadat zij de geplaatste blokjes minutieus vanuit de hoogte bekeken heeft, worden ze vastgezet op plexiglas. Het maken van dergelijke kunstwerken, welke al snel uit zo’n twintigduizend stukjes glas bestaan, vereist technisch vakmanschap en is echt monnikenwerk.

Over Isabelle Scheltjens

De Belgische Isabelle Scheltjens is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst. Ze studeerde aan de Antwerpse SISA (Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten). De glasontwerpen van haar echtgenoot Dirk Neefs inspireerde haar om zelf ook aan de slag te gaan met ditzelfde materiaal. Dit resulteerde in een portret van haar dochter. Na dit eerste werk ging ze in 2014 aan de slag om haar haar unieke glass fusion techniek verder te verfijnen.

Inmiddels is het werk van Isabelle Scheltjens over de hele wereld te vinden. Sinds 2015 worden haar werken tentoongesteld in onder andere Frankrijk, Monaco, Hong Kong, Londen, Zuid-Afrika, Dubai, Nederland, Italië en New York. Ook zijn ze onderdeel van prestigieuze collecties, zoals die van de koning van Marokko of van Lotus Bakeries. Onlangs kocht ook voetballer Kevin De Bruyne een prachtig portret van zijn vrouw Michèle.

 

Werk van Isabelle Scheltjens bij Cobra Art

De unieke, intrigerende en expressieve portretten van Isabelle Scheltjens zijn van 2016 tot en met heden op talloze exposities in binnen- en buitenland te zien geweest. Ze geeft een eigentijdse draai aan een eeuwenoud genre en een eeuwenoude techniek, en creëert zo een stijl die uniek en herkenbaar is. Als je één keer een werk van Isabelle hebt gezien, dan zal je het daarna direct weer herkennen. Nu kan ook jij het unieke werk van Isabelle bewonderen en in bezit hebben. Een glasportret van Isabelle Scheltjens is een echte blikvanger in elke ruimte, en is zo gedetailleerd dat je er maar niet op uitgekeken raakt.

DISCOVER OUR
LATEST NEW ART WORKS

Founded in 1983 as a family business, Cobra Art Company is one of the leading International art wholesalers and distributors in plexiglass photography, paintings, masterpieces, objects and sculptures.

We regularly create new Art collections in close collaboration with various International artists and photographers.

GO ON OUR VIRTUAL TOUR
AND EXPERIENCE  THE COBRA WAY OF LIFE

VIRTUAL 360 TOUR GALLERY AMSTERDAM

Click here to login for virtual tour –

VIRTUAL 360 TOUR GALLERY ROTTERDAM

Click here to login for virtual tour –

Menu