Cem Bayoglu

Verrassend veelzijdig: dat is de Turkse fotograaf Cem Bayoglu. Zijn werk is kleurrijk en vol spannende contrasten. Zijn stijl valt op zowel binnen de wereld van de kunst als de commerciële fotografie, en is bijzonder toegankelijk voor een breed publiek. De composities en technieken van Cem Bayoglu doen denken aan de stijl van barokke schilders, die asymmetrie versus symmetrie gebruiken, kromlijnige vormen tegen geometrische vormen en niet werken volgens de regels en principes van klassieke werken.

Cem Bayoglu kunst

Cem Bayoglu heeft een unieke stijl van licht en kleur

Cem is bekend om zijn beeldende kunstprojecten en portretten van beroemdheden, gemaakt door middel van bijzondere licht- en kleurtechnieken. Zijn eerste werk omvatte album covers, posters, modefotografie, reclames en zelfs muziekvideo’s. Binnen korte tijd waren de muren van zijn studio gevuld met gesigneerde posters van de artiesten met wie hij een samenwerking had.

Gewaagde onderwerpen en activisme

Al snel beperkte Cem zich niet meer tot de commerciële fotografie. Hij uitdagende samenwerkingen aan met activisten en hulporganisaties. Zijn foto’s stelde beladen en emotionele onderwerpen aan de kaak, en wisten vele mensen diep te raken.

 

Ter ondersteuning van de One Billion Rising campagne van de Amerikaanse toneelschrijver en feministe Eve Ensler maakte Cem in 2013 veertien foto’s over huiselijk geweld. De serie met de titel “One Billion Suffers” was eerst veertien dagen te zien als virtuele tentoonstelling op Facebook. Het gewaagde onderwerp van geweld tegen vrouwen was een succes en kan worden gezien als een krachtige manier om bewustwording te creëren en verandering in de samenleving teweeg te brengen. Een aantal van de werken uit zijn serie werden tentoongesteld op de gezamenlijke tentoonstelling ‘What Color Is Abuse’ in Duitsland, en één van zijn foto´s sierde de cover van het magazine Weisser Ring.

 

Een andere mijlpaal in zijn carrière is de commercial voor het project Ten Thousand Warm Hearts, waarvoor hij een gouden medaille won op de ICSC Solal Marketing Awards in Wenen in 2017. Het project was onderdeel van een inzamelingsactie waarmee 10.000 jassen voor hulpbehoevenden werden ingezameld.

Over Cem Bayoglu

Cem Bayoglu is op 17 februari 1977 geboren in de Turkse stad Izmir. Zijn liefde voor fotografie gaat terug naar zijn kindertijd, waarin zijn vader hem kleurrijke beelden liet zien met de projector.

 

Hij schrijft zijn voorliefde voor het gebruik van natuurlijke kleuren toe aan dit precieze moment in zijn jeugd, dat hem later zou inspireren om de fotoserie “Sinful Colors” te maken.

 

Cem studeerde in 1998 af aan de Kouz Eylul Universiteit in Izmir, en vertrok vervolgens in 2001 naar Australië om de Engelse taal te leren. In deze periode kocht hij zijn eerste digitale camera: iets wat zijn leven voorgoed zou veranderen.

 

Fotografie was niet de enige passie van Cem. Tussen 1994 en 2000 speelde hij met vrienden in een band, en in 2006 bracht hij een zelf gecomponeerd album uit met de naam Teselli. Muziek blijft naast fotografie bestaan als een hobby.

Werk van Cem Bayoglu bij Cobra Art

Cem’s limited edition werken, met zijn unieke stijl van licht en kleur, zijn beschikbaar voor iedereen over de hele wereld. De contrasten doen denken aan barokke kunstwerken, terwijl de kleuren hier een speels accent aan toevoegen. Toch zijn het de kracht en de emotie die de portretten uitstralen welke het werk pas écht bijzonder maken. Een absolute aanwinst in ieder interieur.

DISCOVER OUR
LATEST NEW ART WORKS

Founded in 1983 as a family business, Cobra Art Company is one of the leading International art wholesalers and distributors in plexiglass photography, paintings, masterpieces, objects and sculptures.

We regularly create new Art collections in close collaboration with various International artists and photographers.

GO ON OUR VIRTUAL TOUR
AND EXPERIENCE  THE COBRA WAY OF LIFE

VIRTUAL 360 TOUR GALLERY AMSTERDAM

Click here to login for virtual tour –

VIRTUAL 360 TOUR GALLERY ROTTERDAM

Click here to login for virtual tour –

Menu